Uygun Parça
Uygun Parça

Radyatörlerin / Peteklerin Havası Ne Zaman ve Nasıl Alınır?

28/03/2023

 

Radyatörlerin havası ne zaman ve neden alınır?

 

En iyi durumlarda, radyatörlerin havasının alınması yılda bir kez yapılabilir. Bu temizlik için en iyi dönem yaz sonu veya sonbahar başı; bir sonraki kış gelmeden önce, ideal olan kazanın henüz çalışmadığı zamandır. Yaz konumunda ve radyatörler soğuk olmalıdır. 

Kazan suyu ısıtır ve kanal boruları sayesinde bir radyatörden diğerine geçerek ısıtma devresinden geçmesini sağlar. Su, filtrelenmiş olmasına rağmen, zamanla boruların tabanında ve duvarlarında mineral, çamur, pas ve kireç birikintileri oluşur ve bu da ısıtma devresinde tıkanmaya neden olabilir. Hava kabarcıkları da ısıtma devresine girer, bu da bazen gürültülü seslere neden olur ve kazanın optimum şekilde çalışmasını engeller. Ayrıca borularda çamur veya pas birikintileri olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı radyatörlerin düzenli olarak havasının alınması önemlidir. Hava alma sırasında ısıtma devresindeki kireç, mineral tortuları ve hava kabarcıkları dışarı atılır. Ve bu, radyatörleri çalışır duruma getirmek için yeterlidir.Bu işlem, tüm ısıtma sistemleri, gaz, yağ veya elektrikle çalışan radyatörler için geçerlidir.

Tekrarlayan bir diğer problem ise borularda hava kabarcıklarının sıkışıp sıcak suyun yerini alarak ısının eşit dağılmasını engelleyerek aynı ısıtma devresinin radyatörleri arasında sıcaklık farklılıklarına neden olmasıdır. Tahliye sayesinde, su borularda ve radyatörlerde tekrar doğru bir şekilde dolaşabilir, ısı daha iyi dağılır ve bu da parçaların daha hızlı ısıtılmasını mümkün kılar. Kazanın daha az veya daha düşük oranda çalışması, hem faturanızı öderken hem de cihazlarınızı korurken enerji tasarrufu yapmanızı ve bundan faydalanmanızı sağlar.

 

Bir radyatörün havasını almanız gerekip gerekmediğini nasıl anlarsınız?

Radyatörlerinizi (gaz, yağ, elektrik vb.) gözlemleyin ve temizlik zamanının gelip gelmediğini öğrenmek için kendinize şu iki soruyu sorun:

  • Su ısıtma devresinden geçerken damlama veya akma sesi çıkarıyor mu?
  • Radyatörlere dokunduğunuzda üst kısımlar soğuk mu yoksa ısınmak için mi uğraşıyorlar?

Bu sorulardan birine veya her ikisine evet cevabı verdiyseniz, radyatörlerinizin hava alması gerekir.

Bir radyatörün ısınma sorunu arızalı bir termostattan da kaynaklanabilir.  Bu durumda, radyatörlerinizin tekrar düzgün bir şekilde ısınmaya başlaması için termostat muhafazasını değiştirmek de gerekebilir.

 

Radyatörün havası nasıl düzgün şekilde boşaltılır?

1. Kazanı kapatın.

Radyatörlerin havasını almaya başlamadan önce kazanı, radyatör pompasını veya ısı pompasını kapatın. Böylece işleme tam güvenlik içinde ve en iyi koşullarda devam edebilirsiniz.

Ardından, yanma riskini sınırlamak için ısıtma devresindeki suyun soğuması için yaklaşık kırk dakika bekleyin.

2. Zemini koruyun.

Su kaçınılmaz olarak dışarı sızacaktır, bu nedenle tahliye vanası bölümünün ve radyatörün altına bir kova, kase veya başka bir su geçirmez kap ve paspas koyarak zemini korumanız şiddetle tavsiye edilir.

3. Pense veya bir boşaltma anahtarı kullanarak hava alma vidasını açın.

Boşaltma anahtarı, boşaltma valfini serbest bırakmak, vidasını sökmek için kullanılan küçük bir anahtardır. Hava alma anahtarınız yoksa klasik bir su pompası pensesi kullanmak oldukça mümkündür.

Hava tahliye vidası yarım tur sola veya hava çıkmaya başlayana kadar çevrilmelidir.

4. Havanın ve tortunun dışarı çıkmasına izin verin.

Su akmaya başlar başlamaz birkaç saniye bekleyin ve ardından su pompası pensesini veya hava alma anahtarını kullanarak hava alma vidasını kapatın.

5. Basıncı geri yükleyin.

Tahliye işlemi tamamlandıktan sonra, cihazınızın doğru çalışmasını garanti etmek için suyu devreye geri vermek ve boruların içindeki basıncı eski haline getirmek için kazanın yanında bulunan vanayı veya doldurma musluğunu açın. Isıtma devresine yerleştirilen manometre, ısıtma tesisatınız için uygun bir basınç gösterdiğinde doldurmayı durdurun. Tek katlı bir ev için önerilen basınç 1 ile 1,5 bar arasındadır. İki katlı bir ev için 1.8 ile 2 bar arasındadır.

6. Kazanı yeniden başlatın.

Son olarak kazanı, radyatör pompasını veya ısı pompasını tekrar açın.

 

Radyatörlerin havasını hangi sırayla almalısınız?

Daima en düşük radyatörlerle başlayın ve en yüksek radyatörle bitirin. Zemin katta radyatörler ve birinci katta radyatörlerin bulunduğu iki katlı bir evde bir ısıtma tesisatı düşünün. Sadece üst katta bulunan radyatörlerin havasını alırsanız, kazanınızı yeniden çalıştırdığınızda zemin kattaki radyatörlerdeki tüm hava üst kattaki radyatörleri doldurmak için hareket edecektir. Tüm radyatörleri düşünün, havlu kurutucu genellikle unutulan en büyüklerden biridir.

 

Radyatörlerin havasını alırken kazan açık mı yoksa kapalı mı olmalı?

Kalorifer tesisatınızı besleyen kazan, radyatörlerin havasını alırken mutlaka kapatılmalıdır. Bu, devrelerde bulunan suyun soğuk olmasını ve böylece yanık riskinin önlenmesini sağlar.

Bu nedenle, bir kollektif kazana bağlı bir ısıtma devresine bağlı radyatörlerin havasının alınması genellikle mümkün değildir.

İLETİŞİM
footer logo

Çınarköy mah, Ulucak Kemalpaşa cad. no:38 Kemalpaşa İZMİR
0850 255 17 46


Uygunparça © 2024

visa master bank